Blažek Bouzek Bratislava Brno bronzová kopí bronzové meče Bureš Castellologica Bohemica ČAS časopis Čelákovice České Lhotice Čižmář článek Čtverák Děčín doba bronzová Droberjar DSN Durdík Eggers encyklopedie eneolit etruský experiment Frymburk Germáni halštat hornictví hra hrad Hradec Králové hradiště hřivna Chrudim Chvojka import Jablonec nad Nisou jehlice jeskyně Jižní Čechy kameny kanibalismus kasteologie Keltové keramika kladiva kniha koflík konzervace koroze kovadliny kovolitectví kovové artefakty Královehradecký kraj latén Lewis-Williams Liberec Liberecký kraj Lutovský lužická popelnicová pole metalurgie montánní archeologie Musil muzeum nabídka náhrobníky Národní muzeum národní technické muzeum návod nedestruktivní archeologie neolit Nitra Oliva Olomoucký kraj paleobotanika paleolit Památkářské časopisy Památková péče na Moravě Památky středních Čech Pardubice Pardubický kraj Pearce Píč Plzeň Podborský Poděbrady popularizace archeologie povrchové sběry pozvánka Praha pravěk Průzkumy památek ranný středověk recenze sborník seminární práce situla skalní hrad Vranov Sklenář Slabina Sloup v Čechách Slované Smejtek speleologie srkipta střední Čechy svatí Šmolíková šperk štípaná industrie technologie těžba surovin tip Turek tvrz únětická Velký Vřešťov Veneti Vokolek východní Čechy výstavy Waldhauser zámek záušnice zpracování nálezů Zprávy památkové péče železo Živá archeologie

čtvrtek 15. března 2012

Jak publikovat článek - návod pro ty, co s blogováním začínají

Autor: Miho


Do blogu se přihlásíte na stránce blogger.com a nebo v pravém horním rohu této stránky, přes příkaz přihlásit se. Přihlásíte se naším googlovským emailem archeohk2010@gmail.com, heslo je naše staré známé. Oběma úkony se dostanete do prostředí, odkud můžete přenastavit vše ohledně vzhledu, ale hlavně, publikovat článek. 


Co má článek obsahovat:
1) Nadpis, jméno. Stručnost či obšírnost, záleží na vás, je to jedno. Nadpis článku pište do oddělené kolonky Název příspěvku.
2) Jméno autora. Ustálíme si nějakou podobu, navrhuji psát malým písmem hned jako první větu, se zarovnáním vlevo v podobě Autor: Miho, tak jak to můžete vidět u tohoto příspěvku.
3) Pravidla. Aby stránky sloužily, musí být přehledné. Domluvíme se, že budeme používat stejný font, tedy bezpatkový Arial ( šetří místo a bezpatkové se lépe čtou lidem s vadou zraku). Pokud budete publikovat delší článek, použijte zalomení odkazu. Je to  symbol roztržené stránky nahoře v panelu možností textu. Je to funkce, která rozdělí článek, na hlavní straně můžete nechat úvod a několik prvních odstavců, kdo bude chtít číst dál, článek si rozklikne.
4) Téma. Nejdůležitější pro váš článek je správné zařazení, aby se dal dobře vyhledat. Z tohoto důvodu používáme místo rubrik štítky. Zatímco článek můžete vložit jen do jedné rubriky, štítků na něj můžete dát kolik chcete. Co to jsou štítky? Jsou to hesla, která se vašeho článku týkají. K článku je přiřazujete vpravo, v sloupci Nastavení příspěvků. Snažte se jich uvést co nejvíce, ale nevymýšlejte zas témata úplně okrajová, to by vyhledávání  ztížilo než zlepšilo.
 Příklad: Psala jsem referát na knihu pro doktora Slezáka. Kniha se jmenovala Učenci a pohané, napsal ji Karel Sklenář. Štítky jsem zvolila kniha, recenze, Sklenář, tip.
5) Obrázky, odkazy, apod. Samozřejmě můžete vkládat obrázky, odkazy, videa, měnit barvu písma, font, velikost. Nebojte se, že něco popletete. Blogger vše za vás průběžně ukládá a všechny změny jsou vratné. Stejně tak i do již publikovaného článku můžete i později zasahovat. Třeba opravovat hrubky :-)


Ke každému článku je možné přidat komentář. Určitě vás to potěší, když vám někdo napíše, že se mu článek líbil, stejně tak i vy můžete podpořit své kolegy v chuti do psaní, když okomentujete jejich příspěvek. Naše stránka nabízí spoustu možností se vyjádřit, ať už pod články, tak i v shoutboardu (tam můžete napsat třeba nějakou aktualitu, kterou mají hned všichni vidět) a nebo v návštěvní knize, kde je i prostor pro diskuze, které se nehodí pod články. Zároveň tam mohou přispívat i studenti, kteří nejsou s námi v ročníku a tedy ve skupině na facebooku.





Žádné komentáře:

Okomentovat