Blažek Bouzek Bratislava Brno bronzová kopí bronzové meče Bureš Castellologica Bohemica ČAS časopis Čelákovice České Lhotice Čižmář článek Čtverák Děčín doba bronzová Droberjar DSN Durdík Eggers encyklopedie eneolit etruský experiment Frymburk Germáni halštat hornictví hra hrad Hradec Králové hradiště hřivna Chrudim Chvojka import Jablonec nad Nisou jehlice jeskyně Jižní Čechy kameny kanibalismus kasteologie Keltové keramika kladiva kniha koflík konzervace koroze kovadliny kovolitectví kovové artefakty Královehradecký kraj latén Lewis-Williams Liberec Liberecký kraj Lutovský lužická popelnicová pole metalurgie montánní archeologie Musil muzeum nabídka náhrobníky Národní muzeum národní technické muzeum návod nedestruktivní archeologie neolit Nitra Oliva Olomoucký kraj paleobotanika paleolit Památkářské časopisy Památková péče na Moravě Památky středních Čech Pardubice Pardubický kraj Pearce Píč Plzeň Podborský Poděbrady popularizace archeologie povrchové sběry pozvánka Praha pravěk Průzkumy památek ranný středověk recenze sborník seminární práce situla skalní hrad Vranov Sklenář Slabina Sloup v Čechách Slované Smejtek speleologie srkipta střední Čechy svatí Šmolíková šperk štípaná industrie technologie těžba surovin tip Turek tvrz únětická Velký Vřešťov Veneti Vokolek východní Čechy výstavy Waldhauser zámek záušnice zpracování nálezů Zprávy památkové péče železo Živá archeologie

pondělí 19. března 2012

Recenze na knihu: Encyklopedie hradišť

autor: Kotlář,Panuš

Encyklopedie hradišť v Čechách
Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku

 
Encyklopedie hradišť jsou dvě publikace. Autory té první (Encyklopedie hradišť v Čechách) jsou Vladimír Čtverák, Michal Lutovský, Miloslav Slabina a Lubor Smejtek. Roku 2003 ji vydalo nakladatelství Libri v Praze. V této knize je popsáno na 250 hradišť na území Čech od pravěku až po raný středověk. Dílo obsahuje nejen historii hradišť, postup stavby a možný způsob jejich založení, ale zaměřuje se také na popis terénního umístění, dodnes viditelných pozůstatků opevnění a u některých lokalit jsou uvedeny výsledky archeologických výzkumů. V této knize najdeme i kapitoly o metodách a historii archeologického výzkumu hradišť, způsobu jejich ochrany, nebo o vývoji vzhledu hradišť.

Autorem druhé publikace (Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezku) je Miloš Čižmář. Vydalo ji nakladatelství Libri v roce 2004 v Praze. Tato kniha popisuje hradiště na Moravě a ve Slezsku od konce mladší doby kamenné až po slovanská hradiště z 12. století a navazuje tak na předchozí publikaci. Na začátku knihy nalezneme kapitoly popisující historii a metody poznávání hradišť, charakteristiku opevněných míst, vývoj lokalit od pravěku, nebo například chronologickou tabulku pravěku a raného středověku na Moravě a ve Slezsku. Následuje slovník lokalit, který obsahuje na 200 hesel, popisujících základní charakteristiku lokality, její polohu a umístění v terénu, popis půdorysu objektu a fortifikačních prvků. Je zde popsán i současný stav lokality a stručná historie výzkumů a přibližné časové i kulturní zařazení.
Texty obou knih provázejí bohaté ilustrace - jak plány hradišť a perokresebné rekonstrukce, tak i různé mapy, fotografie z výzkumů i s pracovníky, kteří se na výzkumu podíleli, nebo letecké záběry hradišť od Miroslava Bálka. Obě encyklopedie jsou přístupné například ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové, nebo v knihovně katedry archeologie a jsou snadno k sehnání v internetových knihkupectvích.


3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Vás, máte hodnotnú stránku. Hneď som si aj zadovážil nejaké veci z ulozto. Vidím, že tam zatial nemáte odkaz na súbor http://ulozto.sk/hledej/?q=zborn%C3%ADk+snm kde sú niektoré čísla zborníku Sl. nár. múzea z oblasti archeologie. A možno Vás bude zaujímať aj moja stránka o hradiskách www.hradiska.sk Tak nech sa Váš blog rozrastá.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, děkujeme za pochvalu, snažíme se! Odkazy rádi přidáme:-) Miho

    OdpovědětVymazat